zzxx

Der er desværre langt imellem de stolte landmænd, der viser deres erhverv frem og ikke forventer at få hug. For sådan er realiteten blevet, landbruget og landmændene er i sandhed vor tids syndebukke. 

De står for et – for mange – forældet billedet af, hvordan produktionen skal foregå. Problemet opstår især, når disse landmænd aldrig har bedt om at blive haglet ned af kritik, og derfor vælger at blive stille. 

Nu har vi altså en kæmpe landbrugsproduktion, som ingen tør nævne, medmindre de er stolte støtter eller stolte modstandere. 

Et hårdt arbejde, der ikke altid værdsættes

Et arbejde i marken, om det foregår med maskineri eller ej, kan ikke være nogen overraskelse for selv den mest landbrugsfjerne byboer, at det er et hårdt arbejde. 

Det er med at komme tidligt op og ud på marken eller stalden og få fodret dyrene, gødet jordet, eller hvad der nu skal til den dag.

Men trods det hårde slid, er det ikke sådan, at vi danskere klapper ad landmanden, når vi har spist produkterne i supermarkedet. Nej, de er i større grad offer for en ofte trist retorik. 

Det kan slet ikke betale sig at holde dem i live. De lever ikke op til EU-standarder. Og er det ikke snart på tide, at det hele bliver økologisk. 

Det er ikke ligefrem sådanne holdninger, der fjerner den tavshed, der igennem en lang årrække har plaget vores forhold til landbruget.

Kan det ændres? Kan der ske noget på området, der ændrer vores holdning til landbruget? 

Det kan der formentlig godt, spørgsmålet er nok snarere, hvornår det sker. 

En ny tilgang til landbruget

For det kan ikke komme bag på nogen, at landbruget skal til at blive lidt mere grøn – en del mere. Det er efterhånden kun regeringen, der glemmer landbruget, når de taler om klima. 

Landbruget er en stor klimasynder. Heldigvis er der noget, faktisk en hel del, vi kan gøre ved det. Det er store som små løsninger. 

Vi kan give dem et incitament til at plante flere grøntsager og plante dem på en grøn måde, det kan vi gøre som forbruger – altså betalere af landmændenes løn. 

Derudover kan vi benytte produkter som biostrøelse. Produkter, der ikke har et lige så skadeligt aftryk på den jord, der har skabt det. 

Hvis du er interesseret i biostrøelse til dit hønsehus i haven eller til malkekøerne, så besøg biostroe.dk og find ud af meget mere. 

Bryd tavsheden og tal om landbruget

Det sidste råd herfra, inden du bliver smidt tilbage til din surfing, er, at du skal bryde den pinlige tavshed – og gøre det med stil. 

Hvorfor ikke tale åbent og frit om landbruget? Hvor ikke tale om tydelige udfordringer, der er? Og hvorfor ikke gøre det på en måde, der inkluderer alle, og ikke smider landmændene væk. 

For det er nu engang sådan, at vi har meget magt som forbrugere. Og den allerstørste magt til at ændre, hvordan fremtiden og tavsheden skal være, den har vi sammen. 

Så åbn munden, men kun hvis du vil fremme samtalen, ikke hvis du vil ødelægge den for os andre.