zzxx

Folk reagerer forskelligt på det at være leder. Nogle mennesker elsker at have magten til at kunne sætte andre folk i gang, imens andre føler sig skamfulde over at have denne kontrol med andres liv. De er meget gode til deres arbejde men har det egentlig noget mærkeligt med at kunne kommandere rundt med andre. 

Hvis du tilhører den sidste kategori af ledere, så er denne artikel den helt rette for dig. Her giver vi nogle gode ideer til hvordan du kan komme af med noget af skammen ved at være leder. 

Den rette mentalitet

Ofte stammer vores skam over at være leder fra, at vi endnu ikke har fundet den rette mentalitet frem. Det kan være, at vi lider lidt af dårligt selvbillede og måske ikke selv mener, at vi er gode nok til den lederrolle, som vi har fået. Eller måske har du ikke lyst til at være en skrap leder, men vil gerne være som en rar onkel for alle dine arbejdere?

Husk på at du formentlig ikke ville have fået den lederstilling du har nu, medmindre du fortjente den. Samtidig er det ikke muligt som leder at være en ’rar onkel’ hele tiden. Selvfølgelig skal man være fair og venlig overfor sine ansatte. Men det samtidig vigtigt at stå ved, at man som leder aldrig kan komme til at være venner med sine ansatte. Man befinder sig simpelthen ikke på samme niveau som dig og der vil altid være en magtforskel.

Det handler derfor om at finde en måde hvorpå man kan føle sig mere tilpas i rollen som leder og acceptere, at man har en anden rolle end ens ansatte. Når man først gør det, så forsvinder en stor del af skammen ret hurtigt. 

Vær god ved dine ansatte

Det er ikke en god ide at ’overforkæle’ dine ansatte. Det kan nemlig godt ende ud med at du ufrivilligt belønner den forkerte adfærd blandt dine ansatte, hvilket ikke er et signal du har lyst til at sende til dem. 

Der er dog ikke noget i vejen for at man af og til lige gør noget ekstra rart for sine ansatte. Du kan for eksempel arrangere vælg selv gaver ansatte hver jul, så du viser hvor glad du er ved deres arbejde. Langt de fleste ansatte vil være meget taknemmelige for at modtage en lille gave nu og da, som for eksempel til højtiderne.